Monday, November 13, 2006

Frangos felizes X Frangos saudáveis/ Happy chicken x healthy chicken



Nowadays, there is an international rush for organic products. Organic products are healthier and don’t do any harm to the environment. They help people and our planet to have a longer life.
On this context, I developed a new logotype and packages for Frango Caipira Ivaiporã, a company of the state of Paraná.
Free ranged chickens (called frangos caipiras) are healthier and taste better than the chicken raised in common chicken barns simply because they are happier! They are raised in a farm and eat vegetables. In the evening, they go to “bed” and sleep all night long… They are calm birds, like the people who live in the rural areas. They live 150 days before they are slaughtered.
On the other hand, the cheap chickens we buy in supermarkets live in cages all their life and are given a type of food that makes them eat more, so that they can get fat and grow faster. At night, the lights are turned on so that the little chickens keep eating and growing. The birds become so stressed that if someone goes into a chicken barn and shouts “BOO!”, at least ten of them will scream and die of a heart attack. And I’m not kidding, this really happens. These chickens live only 40 days before they are slaughtered.
There are some chicken barns that sell what they call “country chicken”, but the only difference is that they are of country breeds. But they are raised in common chicken barns, and that doesn’t make much difference for those who search for a better product. Here’s a hint for those who want to buy happy chickens: Frango Caipira Ivaiporã is famous because it’s the real free ranged chicken (of a French breed, Label Rouge).


Existe uma correria internacional por produtos orgânicos, que em sua produção não agridem o meio ambiente e são mais saudáveis, enfim produtos que promovem a longevidade do ser humano e do nosso planeta.

Dentro desse contexto, desenvolví uma nova marca e embalagem para o Frango Caipira de Ivaiporã - PR.

Os frangos caipiras são mais saborosos e mais saudáveis que os frangos criados em granjas comuns simplesmente porque são mais felizes! Eles são criados soltos em uma fazenda, comem verduras e legumes. Ao entardecer vão sozinhos para os puleiros e dormem a noite toda... São aves sossegadss, como os caipiras do interiorrr. Vivem 150 dias para poder ir ao abate.

Já os frangos de granja que a gente pode comprar bem baratinho no supermercado, vivem enjaulados a vida toda, ingerindo probióticos , uma ração que faz o frango comer mais para crescer engordar mais rápido e à noite as luzes são acesas para que os franguinhos continuem comendo e crescendo... Formando aves muito estressadas, a ponto de se alguém chegar numa granja dessas e fizer: " BÚ!!" pelo menos dez frangos gritam: "Có ! " e morrem do coração! Sem mentira nenhuma. Com 40 dias de vida já estão prontos para o abate.

Mas as granjas comuns também vendem frangos caipiras porque são de raças caipiras o que não faz muita diferença para quem procura o melhor. Tá aí a dificuldade para distinguir, quando alguém for ao supermercado e quiser comprar frangos felizes: O frango caipira de Ivaiporã - Paraná, por enquanto, é o mais famoso do Brasil porque é o verdadeiro caipira (raça Label Rouge - francesa), criado como caipira.

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Ilustração do franguinho, o mascote da marca foi criado pela minha amiga cartunista Pryscila Vieira http://www.pryscila.com.br

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